2013. január 13., vasárnap

Még egyszer a megfázásról

Csütörtökön tapasztaltam a kismama jógán, hogy többen is kicsit meg voltak fázva, köhécseltek... Sajnos így télvíz idején ez mindenkivel előfordulhat, elsődlegesen az immunrendszerünk erősítésére kell törekedni. Viszont ilyenkor nehezebb bevinni természetes módon a megfelelő vitamin mennyiséget, gyümölcsökkel, zöldségekkel, úgyhogy én megint a szelíd módszerekhez szoktam ilyenkor nyúlni.
Mivel természetgyógyász is vagyok, még egyértelműbb, hogy a megelőzésre fektetem a hangsúlyt, s a gyógynövénytan könyvemet most még inkább forgatom. Ebben benne van az összes várandósság alatt biztonsággal alkalmazható gyógynövény, de néha a neten mégis eltérő információkat lehet találni, s ez bizony összezavarhatja a kismamákat...
A klasszikus hársfa, kamilla, csipkebogyó tea (utóbbi hideg áztatással készítve) egész biztosan alkalmazható, s még finomak is... :) viszont az echinacea (bíborvörös kasvirág) már kicsit bonyolultabb eset: nem állnak rendelkezésre megfelelő vizsgálati eredmények arról, hogy teljesen biztonságos-e, pedig olyan klassz immunerősítő! Viszont homeopátiásan biztos hogy jó: D4-es potenciálban napi 5 golyócskát kell elszopogatni.
Influenza elleni védekezésként heti egyszer egy tubus Oscillococcinum javasolt. (ha pedig már benne vagyunk  többet kell bevenni egy nap, ez a dobozán olvasható)
A kedvenc Schüssler sóim is sokat segtíthetnek, tünetek szerint:
-amikor épp csak érezzük még, hogy "valami kerülget", a 3-as só kell (és gyulladásos, valamint lázas esetekben is)
-ha már váladék is van, és az nyúlós-fibrines jellegű, fehér, vagy áttetsző (ezt a gyulladások 2. stádiuma már) akkor 4-es só, (plusz mindenféle szem-,fül,- torokbaj ellen jó)
-és amikor már sárgás-nyálkás, gennyes a váladék (3. stádium) akkor jöhet a 6-os!

Bocsánat a részletezésért, de ez alapján lehet dönteni, fontos! Egyébként Schüssler témában külön fogok írni, ha van rá érdeklődő, esetleg írjátok meg, milyen tünet ellen kerestek megoldást!

Köhögés ellen a Stodal szirupot szoktam használni, ez száraz és hurutos köhögésnél is jó, mondjuk iszonyatosan édes, lehet hogy hányingeres kismamáknak kifordul a szájából... akkor vízben kell feloldani.
A Homeogene9 nálam még jobban bevált: szinte egyből elmúlt a köhécselés!

Komolyabb esetekben mindenképp forduljunk orvoshoz, s akkor is, ha láz is szerepel a tünetek között, mert az árthat a babának. (én aggódtam karácsonykor a sok köhögés miatt: szegényke odabent vajon ezt milyennek érezheti? kész "földrengés"! de persze ő ott bent védve van, nem lesz semmi baja, ha a kismama tüsszent, köhög...)

Legközelebb már vidámabb témával jövök! :)))