2013. január 10., csütörtök

Gyógyszer helyett:természetes módszerek és jóga!

Pár nap kimaradt, mert nem voltam topon: esténként hasogató fejfájással küzdöttem, ilyet még sosem tapasztaltam! (kellett nekem írni előzőleg, hogy megúsztam a jellegzetes kellemetlen tüneteket...) 
De ez nem kismama-tünet, hanem valószínűleg enyhébb arcüreggyulladás lehet, mert karácsonykor kicsit megfáztam, mikor máskor legyen beteg az ember lánya, mint pont ünnepek alatt?! :)) És valószínűleg abból maradt vissza valami, mert tényleg tipikusan akkor fájt a fejem, ha vízszintesbe kerültem. 
Egyébként sem vagyok gyógyszerszedő típus (kismamaként meg pláne), mindig a természetes módszereket részesítem előnyben, de a harmadik éjjel, mikor már tényleg majd' szétrepedt a fejem, erősen elgondolkoztam egy Panadol bevételén. Persze aztán nem vettem be, a 2-es Schüssler ismét segítségemre vált: nemsokára elmúlt a dolog, s tudtam végre aludni! A jó öreg infralámpa is csodákat tud tenni ilyenkor.
Most már jobban vagyok, nem is értem a dolgot: azt olvastam valahol a neten, hogy a kismamák immunrendszere gyengébb... én mindig azt gondoltam, hogy ilyenkor épp hogy erősebb kell legyen, s maradok ennél az álláspontnál!
Csak nem mindegy, hogy az ember lánya hogyan vigyáz magára: ilyenkor jobb kerülni a beteg ismerősöket, s az olyan helyeket, ahol tömegesen fordulnak elő az emberek. Nagy tanulság: ezután figyelek erre!
Más: rengeteg kalkulátort és kismama naplót lehet találni a neten, ezeket én is előszeretettel olvasom, olyan jó dolog tudni, sejteni, hogy mi történik éppen odabent, hogyan fejlődik a babóca! Egyik kedvencem a www.babasmamas.hu, másik a www.pelus.hu, utóbbiban pont a 13-ik héten a jóga áldásos hatásait is említik:
"Ma már tudjuk, hogy sok előnye van a rendszeres testedzésnek a terhesség alatt, például: a rövidebb vajúdás és a gyorsabb felépülés a szülés után. Az is kevésbé valószínű, hogy koraszülött lesz a baba, vagy hogy komplikációk lépnek fel, ha fitt és egészséges maradsz a terhesség alatt. 
A jóga elősegíti a jobb vérkeringést és fokozza rugalmasságodat, kiegyenesíti a testtartásodat és segíthet enyhíteni a számos, terhességgel összefüggő kényelmetlenséget."
Már hiányzik is a karácsonyi szünet és dínom-dánom után a mozgás, még jó hogy ma kismama jógát tartok... :) Úgyhogy jógára fel! 

2013. január 7., hétfő

Elindulunk... :)

Már régóta tervezem az írást, s végre valóra váltom! Nagyon sok mindenről írhattam volna a 6 év jógaoktatás során, de ez talán most életem legfontosabb szakasza, s nagyon kapcsolódik a hivatásomhoz: babát várok!!! Úgyhogy elsősorban erről fog szólni a blogom, de azért talán nem csak kismamák olvassák majd, szóval igyekszem mindenféléről írni.
Emlékszem, amikor 7 éve, a kismama jógaoktatóin, életemben először egy olyan relaxáción vehettem részt, ahol a babával való kapcsolatfelvétel volt a központi dolog, mennyire elérzékenyültem (sőt, kicsit ki is csordult a könnyem...), pedig akkor nem volt még pocaklakóm! Mindig is csodával töltött el az egész babavárás-téma, s most végre megtapasztalhatom én is!
Vártam azért a bejelentéssel a családom előtt, s pont karácsonykor töltöttem be a 12 hetet, úgyhogy ideális alkalom is volt hozzá. Mindenki örömmel fogadta a hírt, sőt, a családban akad egy pap is (fiatal fiú), aki egyből vállalta a megkeresztelését! :)
Kicsit azért még mindig hihetetlen a dolog, pedig azért már a pocimon is látszik, nem tudnám (s nem is akarnám) letagadni...
Az az igazság, hogy nekem nem voltak kellemetlen tüneteim (hányás, hányinger, émelygés, fejfájás, ilyesmi), s ez eleinte zavart: lehet hogy valami nincs rendben velem??? (elképesztő egyébként, hogy már most kezdem észrevenni, hogy az aggodalmas énem közbe tud szólni rendesen! de azért nem hagyom, hogy felülkerekedjen)
Na jó, talán kétszer-háromszor tapasztaltam olyat, hogy vízszintes helyzetben kicsit elkezdtem émelyegni. Nem túl kellemes dolog, le a kalappal azok előtt, akik az első időszakot ezzel küszködik végig, esetleg még hánynak is, borzalmas lehet!!
Nekem ilyenkor egyből segített a 2-es Schüssler só, szerintem ezekről a kiváló természetes sókról még sokat fogok írni, egyszerűen zseniálisak, s kismamák is teljesen biztonsággal szedhetik! (akit érdekel részletesebben, itt olvashat róla : http://schussler-so.bioenergetikus.hu/,de még én is fogok írni a konkrét tapasztalataimról)
Várom a Ti észrevételeiteket is, esetleg kérdéseteket, szeretném, ha ez egy interaktív blog lenne! Hajrá!