2013. január 10., csütörtök

Gyógyszer helyett:természetes módszerek és jóga!

Pár nap kimaradt, mert nem voltam topon: esténként hasogató fejfájással küzdöttem, ilyet még sosem tapasztaltam! (kellett nekem írni előzőleg, hogy megúsztam a jellegzetes kellemetlen tüneteket...) 
De ez nem kismama-tünet, hanem valószínűleg enyhébb arcüreggyulladás lehet, mert karácsonykor kicsit megfáztam, mikor máskor legyen beteg az ember lánya, mint pont ünnepek alatt?! :)) És valószínűleg abból maradt vissza valami, mert tényleg tipikusan akkor fájt a fejem, ha vízszintesbe kerültem. 
Egyébként sem vagyok gyógyszerszedő típus (kismamaként meg pláne), mindig a természetes módszereket részesítem előnyben, de a harmadik éjjel, mikor már tényleg majd' szétrepedt a fejem, erősen elgondolkoztam egy Panadol bevételén. Persze aztán nem vettem be, a 2-es Schüssler ismét segítségemre vált: nemsokára elmúlt a dolog, s tudtam végre aludni! A jó öreg infralámpa is csodákat tud tenni ilyenkor.
Most már jobban vagyok, nem is értem a dolgot: azt olvastam valahol a neten, hogy a kismamák immunrendszere gyengébb... én mindig azt gondoltam, hogy ilyenkor épp hogy erősebb kell legyen, s maradok ennél az álláspontnál!
Csak nem mindegy, hogy az ember lánya hogyan vigyáz magára: ilyenkor jobb kerülni a beteg ismerősöket, s az olyan helyeket, ahol tömegesen fordulnak elő az emberek. Nagy tanulság: ezután figyelek erre!
Más: rengeteg kalkulátort és kismama naplót lehet találni a neten, ezeket én is előszeretettel olvasom, olyan jó dolog tudni, sejteni, hogy mi történik éppen odabent, hogyan fejlődik a babóca! Egyik kedvencem a www.babasmamas.hu, másik a www.pelus.hu, utóbbiban pont a 13-ik héten a jóga áldásos hatásait is említik:
"Ma már tudjuk, hogy sok előnye van a rendszeres testedzésnek a terhesség alatt, például: a rövidebb vajúdás és a gyorsabb felépülés a szülés után. Az is kevésbé valószínű, hogy koraszülött lesz a baba, vagy hogy komplikációk lépnek fel, ha fitt és egészséges maradsz a terhesség alatt. 
A jóga elősegíti a jobb vérkeringést és fokozza rugalmasságodat, kiegyenesíti a testtartásodat és segíthet enyhíteni a számos, terhességgel összefüggő kényelmetlenséget."
Már hiányzik is a karácsonyi szünet és dínom-dánom után a mozgás, még jó hogy ma kismama jógát tartok... :) Úgyhogy jógára fel! 

3 megjegyzés:

  1. Kedves Kata!
    Nálunk is hasonló a helyzet.
    Egy kis karácsonyi "ajándék" a népes családtól. Rajtam kívül már mindenki meggyógyult - szerencsére.
    Sajnos nekem is az a tapasztalatom, immár másodszorra, hogy az immunrendszer bizony gyengébb a kismamáknál, és olyan betegségek is leveszik az ember lányát a lábáról, amiket azelőtt csak hírből ismert.
    Ugyanebben a cipőben járok, már ami az arcüreggyulladást illeti. Hál'Istennek most annyira nem vészes a helyzet, mint amikor Samut vártam. Én is esküszöm az infralámpára, a Stérimar (tengeri sóoldatos) orrsprayre és az Euphorbium (homeopátiás) orrsprayre. No, és persze jöhet a jóga és a 2-es Schüssler só is. :) Utóbbiról írnál egy kicsit bővebben?! Mik a tapasztalataid, milyen tünek csillapíthatók, kezelhetők vele (konkrétan) a várandósság ideje alatt?
    Én még többek között itt is szoktam olvasgatni:
    http://szuloklapja.hu/baba/body/hetrol_hetre.php?HETEK=5
    Jobbulást Nekünk, és további boldog babavárást! :)
    Judit

    VálaszTörlés
  2. Kedves Judit!
    De jó, te vagy az első hozzászóló! :)
    Az kevésbé jó, hogy betegeskedsz... de remélem mostanra már meggyógyultál!
    Én végül elmentem a háziorvosomhoz, persze semmi olyat nem mondott, amit ne tudtam volna, de legalább megállapította, hogy nincs arcüreggyulladásom. (csak tudnám akkor miért fájt olyan pokolian a fejem vízszintesben?, na, mindegy, a lényeg, hogy elmúlt)
    Még egy kicsit külön fogok írni a megfázásról, külön bejegyzésben, viszont a Schüsslerre itt válaszolok:
    A 2-es, amiről írtam, az a kalcium-foszfát, s nekem eddig a hányinger ellen segített és a múltkor a fejfájás csillapításában. (használható még romlékony fogak esetén is, és a 3-assal kombinálva vérszegénység ellen)
    De egyébként minden tünetre, betegségre más és más kell a 12 sóból, szóval sokrétű a dolog nagyon. Van róla egy kis füzet, Schüssler sókról kismamáknak, ez a címe, tudok majd Neked is adni kismama jógán! (illetve a Kabay patikában lehet még ilyet beszerezni, ahol szakszerű tanácsadás is van homeopátiás ügyekben.)
    Ha van rá érdeklődés, akkor igyekszek egy rövid összefoglalót írni majd ebben a témában is, mert imádom ezt a természetes segítséget, zseniális!
    Köszi a linkajánlót, tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nekem is lenne két kérdésem.
    A terhességem alatt 2 olyan dolog van, amitől kicsit félek:
    - Az első, hogy tönkremennek a fogaim. Ez rémálmaim visszatérője pedig nincs okom rá. Igyekszem minél több tejterméket enni nap, mint nap, hogy a kicsinek jusson elég kalcium. Mit javasolsz esetleg kiegészítőnek?
    - A másik a lábam, azaz a visszerek kialakulása. A családban apai ágon mindenkinek nagyon visszeres a lába, szóval a hajlam megvan. Nekem még csak 1-2 felszíni hajszáleres lila foltom van, ezek már 6-7 éve megvannak. Igyekeztem a terhesség előtt spininggel erősíteni a lábakat, most azt már nem bírnám. Mit ajánlasz, hogy ne járjak úgy, mint a nagymamám, akit már többször műtöttek is.
    Előre is köszi.

    VálaszTörlés