2013. január 13., vasárnap

Még egyszer a megfázásról

Csütörtökön tapasztaltam a kismama jógán, hogy többen is kicsit meg voltak fázva, köhécseltek... Sajnos így télvíz idején ez mindenkivel előfordulhat, elsődlegesen az immunrendszerünk erősítésére kell törekedni. Viszont ilyenkor nehezebb bevinni természetes módon a megfelelő vitamin mennyiséget, gyümölcsökkel, zöldségekkel, úgyhogy én megint a szelíd módszerekhez szoktam ilyenkor nyúlni.
Mivel természetgyógyász is vagyok, még egyértelműbb, hogy a megelőzésre fektetem a hangsúlyt, s a gyógynövénytan könyvemet most még inkább forgatom. Ebben benne van az összes várandósság alatt biztonsággal alkalmazható gyógynövény, de néha a neten mégis eltérő információkat lehet találni, s ez bizony összezavarhatja a kismamákat...
A klasszikus hársfa, kamilla, csipkebogyó tea (utóbbi hideg áztatással készítve) egész biztosan alkalmazható, s még finomak is... :) viszont az echinacea (bíborvörös kasvirág) már kicsit bonyolultabb eset: nem állnak rendelkezésre megfelelő vizsgálati eredmények arról, hogy teljesen biztonságos-e, pedig olyan klassz immunerősítő! Viszont homeopátiásan biztos hogy jó: D4-es potenciálban napi 5 golyócskát kell elszopogatni.
Influenza elleni védekezésként heti egyszer egy tubus Oscillococcinum javasolt. (ha pedig már benne vagyunk  többet kell bevenni egy nap, ez a dobozán olvasható)
A kedvenc Schüssler sóim is sokat segtíthetnek, tünetek szerint:
-amikor épp csak érezzük még, hogy "valami kerülget", a 3-as só kell (és gyulladásos, valamint lázas esetekben is)
-ha már váladék is van, és az nyúlós-fibrines jellegű, fehér, vagy áttetsző (ezt a gyulladások 2. stádiuma már) akkor 4-es só, (plusz mindenféle szem-,fül,- torokbaj ellen jó)
-és amikor már sárgás-nyálkás, gennyes a váladék (3. stádium) akkor jöhet a 6-os!

Bocsánat a részletezésért, de ez alapján lehet dönteni, fontos! Egyébként Schüssler témában külön fogok írni, ha van rá érdeklődő, esetleg írjátok meg, milyen tünet ellen kerestek megoldást!

Köhögés ellen a Stodal szirupot szoktam használni, ez száraz és hurutos köhögésnél is jó, mondjuk iszonyatosan édes, lehet hogy hányingeres kismamáknak kifordul a szájából... akkor vízben kell feloldani.
A Homeogene9 nálam még jobban bevált: szinte egyből elmúlt a köhécselés!

Komolyabb esetekben mindenképp forduljunk orvoshoz, s akkor is, ha láz is szerepel a tünetek között, mert az árthat a babának. (én aggódtam karácsonykor a sok köhögés miatt: szegényke odabent vajon ezt milyennek érezheti? kész "földrengés"! de persze ő ott bent védve van, nem lesz semmi baja, ha a kismama tüsszent, köhög...)

Legközelebb már vidámabb témával jövök! :)))

3 megjegyzés:

  1. Még egy hasznos tipp!
    Letölthető homeopátiás kiskönyv várandósoknak:

    http://homeopatia.info.hu/index.php?lang=hu&mode=HihModSite&page=HihPgSiteDocuments&hid_from=&doc_id=15&page_number=2

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de jó, hogy részletesen írtál a természetes gyógymódokról - köszi! :)

      Engem most különösen a 7-es Schüssler só, a magnézium érdekel. Mivel egész nap sokat talpalok a 19 hós gyerekem után, a nap végére már a kis Pocaklakóm besokall. Ilyenkor feszül, keményedik a hasam, ami meglehetősen kellemetlen. A nőgyógyászom javasolta, hogy kezdjem el szedni a Magne B6-ot, mire én megkérdeztem, hogy helyette lehetne-e inkább a Schüssler sók közül a 7-eset, a magnéziumot. A válasz igen volt, aminek én nagyon megörültem. És akkor most jönne az ehhez kapcsolódó kérdésem, hogy milyen hígításban, hogyan szedjem a 7-es Schüsslert? Tudnál nekem ebben segíteni? (Ő a Magne B6 mintájára elmondta, hogy az 500 mg-osból napi 2x1-et kellene szednem.)
      Válaszodat előre is köszönöm!
      Puszi, Judit

      Törlés
  2. Igen, a 7-es Schüssler jó választás a Magne B6 helyett, vagy mellett haskeményedés ellen! Napi 3 szor 1 tablettát szopogass el, ez az általános szedési javaslat, de egyébként eleinte 2-sével is szedheted, illetve "vészhelyzet" esetén (tehát amikor úgy érzed, nagyon rossz és gyors segítség kell) akkor 10 db tablettát oldj fel 2 dlforró vízben, és 5-10 percenként igyál belőle egy kortyot. (csak a 7-est szokták ilyen módon is használni, ezért hívják másként 'forró 7-es'nek is ezt a sót)
    Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra! Puszi nektek!

    VálaszTörlés